We bespraken de gemeentelijke financiën, zowel het jaar 2023 als wat we in de begroting willen zien voor het jaar 2025 en verder. In tijden van bezuinigingen zie je duidelijk politieke verschillen. Na een toelichting van de omvang van de bezuinigingen lichten we de zeven belangrijkste gespreksonderwerpen toe:

Bezuinigingen eerste fase
De gemeente moet, anders dan eerdere jaren, kijken welke bezuinigingen nodig zijn en welke ambities we juist willen doorzetten. Onze gemeente doet dat in verschillende stappen.

In de Kadernota deed het college in opdracht van de gemeenteraad voorstellen om 2,8 miljoen te bezuinigen of meer gemeentelijke inkomsten op te halen.

Middelen vluchtelingen en asielopvang of alleen voor ontheemde Oekraïners?
GB, Trots en FG wilden het overgebleven geld van “Bekostigingsregeling opvang ontheemden Oekraïne” niet opnemen aan een pot geld met als doel “Vluchtelingen en asielopvang” (bestemmingsreserve), maar aan de grote pot zonder doel (algemene reserve). Na discussie wilden zij de bestemmingsreserve een andere naam geven “Opvang ontheemde Oekraïners”.  Het heeft er wat ons betreft alle schijn van weg dat de indieners wel geld aan Oekraïners wil besteden en niet aan statushouders en asielzoekers.

Eén miljoen voor achterstallig onderhoud?
GB, Trots, FG en VVD stelden voor om één miljoen te bestemmen voor achterstallig onderhoud in de winkelcentra en bedrijventerreinen. Wat ons betreft kan dit gewoon uit de budgetten voor de beheerplannen en mocht daar niet voldoende geld voor begroot zijn, dan bespreken we het dan. Bovendien zijn er nog wel meer plekken in de gemeente waar achterstallig onderhoud is.

Bestaanszekerheid voor de lage inkomens als belangrijkst uitgangspunt.
“Wij zullen bij de keuzes die wij maken altijd scherp in de gaten houden dat de mensen die het echt nodig hebben, de pijn zo min mogelijk zullen voelen,” zei Jan-Willem. Wij hebben het college via een motie de opdracht gegeven om bij de voorstellen die de komende jaren nog gaan komen duidelijk te maken wat de gevolgen zijn voor huishoudens met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum. GB en Trots waren tegen.

Toeristenbelasting en forensenbelasting?
Daarnaast stelden wij om dezelfde reden voor om te onderzoeken wat een hogere toeristenbelasting en forensenbelasting kan betekenen. Dat levert extra geld op, dat we niet aan onze inwoners hoeven te vragen. De meeste partijen stemden in met onze motie. GB, Trots, VVD en CU/SGP waren tegen.

Wij zeggen na de zomer ja tegen het sociaal cultureel centrum.
In september bespreken wij het sociaal cultureel centrum in de gemeenteraad. In de kadernota staat vermeld hoe de kosten betaald zouden kunnen worden als de gemeenteraad positief besluit neemt hierover. Jan-Willem: “(…) wat mijn fractie betreft is straks niet de vraag of het er komt, maar hoe we dit in kunnen passen en toekomstbestendig kunnen realiseren.” Wij stemden mee met het voorstel van CDA om te kijken wat er mogelijk is om de kosten van het sociaal cultureel centrum te dempen.

Niet zomaar bezuinigen op cultuur.
We willen niet al bij de begroting van 2025 ev. besluiten over een bezuiniging van 70.000 euro vanaf 2027. Eerst willen we een evaluatie en actualisatie van de cultuurnota. Het voorstel van D66 om pas later te besluiten of en hoeveel we op cultuur gaan bezuinigen hebben wij mede-ingediend en deze motie werd unaniem aangenomen.    

OZB
De gemeente heeft de afgelopen drie jaar de OZB niet gelijk verhoogd met de inflatie (het geld wordt minder waard). Minder belastingverhoging klinkt leuk. Het betekent ook dat er minder geld is om de activiteiten uit te voeren die we willen of dat de gemeente méér moet bezuinigen.

Het college wil dit bijstellen en de hoogte van de OZB corrigeren met het de inflatie in deze drie jaar. Dat betekent dat we 700.000 euro minder aan bezuinigingen hoeven te zoeken. Bovendien dragen met de OZB de sterkste schouders de zwaarste lasten, omdat de hoogte van de OZB die iemand betaalt afhankelijk is van de waarde van het huis of pand in zijn/haar bezit heeft.

De VVD schetst een beeld dat het om een belastingverhoging gaat, terwijl het eerder is dat we de afgelopen drie jaar een mazzeltje hadden en minder aan OZB hebben moeten betalen. Zij hebben met de andere fracties het college eerst de opdracht gegeven om te kijken of er mogelijkheden zijn deze ‘verhoging’ niet door te laten gaan. Een rare redenering wat ons betreft, omdat de gemeente in de volgende jaren daardoor nog meer moet gaan bezuinigen. Daar staan ook bezuinigingen bij die voor inwoners erg pijnlijk zijn.

Asielopvang
Jan-Willem vroeg ook nog aandacht voor de energietransitie en asielopvang. Na de zomer verwachten wij een voorstel voor asielopvang in onze gemeente. Wij spraken de hoop uit dat we dit in onze gemeente op een goede manier kunnen organiseren. Waarin we goed luisteren naar de zorgen van de inwoners, maar niet uit het oog verliezen voor wie wij het doen. 

Reces!
Inmiddels is het reces begonnen en gaan de meeste mensen op vakantie. Wij wensen iedereen dan ook die op vakantie gaat een een fijne tijd en hopelijk mooi weer! In september gaan wij weer aan de slag.

Fractievergaderingen
De fractie vergadert iedere maandagavond vanaf 20 uur in het Bestuurscentrum, Emmastraat 165, Pijnacker. Dat doen we soms besloten, soms openbaar. De volgende fractievergadering waarop iedereen welkom is, is op maandag 2 september. Het Bestuurscentrum is ’s avonds gesloten voor publiek, maar als je ons belt komen we de deur voor je open doen.

Meer weten?
Via https://pijnacker-nootdorp.raadsinformatie.nl kun je de raadsvoorstellen, -besluiten en andere bijbehorende stukken lezen.

Tim, Dilara, Mirjam, Kavita en Jan-Willem

Categories: Fractie

0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *