In deze nieuwsbrief een terugblik op de maand september met o.a. de realisatie van het sociaal cultureel centrum Pijnacker, het onderzoeksrapport Rekenkamer over de energietransitie en de startnotitie visie dienstverlening.

Op 19 september eindigde het ziekteverlof van Saskia en is Tim opnieuw benoemd als fractielid van buiten de raad. Wij bedanken Tim voor het vervangen van Saskia in de afgelopen periode en Jan-Willem voor het waarnemen van haar taken als fractievoorzitter.

Het sociaal-cultureel centrum komt er! 
De raad heeft unaniem besloten dat het sociaal-cultureel centrum Pijnacker gebouwd kan worden in Ackershof. De fractie voelt zich goed meegenomen in de wijze waarop de benodigde financiën zijn geregeld. De gemeente draagt meerjarig bij aan de exploitatie. Door een amendement dat Jan-Willem had ingediend (juni 2021) is de plek van het Rabobank gebouw gekozen voor het sociaal cultureel centrum en ook nu is hij onze woordvoerder cultuur. De aanhouder wint.

Toegankelijk sociaal cultureel centrum voor iedereen
We hebben het college ook verzocht in een motie om het gebouw zo toegankelijk mogelijk te maken voor mensen met een beperking en daarbij te kijken naar een toegankelijkheidsnorm voor gebouwen (NEN 9120). Mirjam heeft de motie voorbereid en Jan-Willem heeft deze goed verdedigd. 
Wij vinden dat bij alle gebouwen van de gemeente goed naar de toegankelijkheid gekeken moet worden. Nederland heeft namelijk het VN-verdrag handicap ondertekend en verplicht zich daarmee de samenleving toegankelijker te maken.  

Onderzoek Rekenkamer over de energietransitie 
Lukt het de gemeente de doelstelling om fossiele brandstoffen niet meer te gebruiken en duurzame energie (bijv. zonne-energie, aardwarmte) te gebruiken voor elektriciteit en warmte? De conclusie in het onderzoek is dat de gemeente de tussen-doelstelling van 2030 kan halen. De Rekenkamer heeft negen aanbevelingen aan de gemeenteraad gedaan die helpen de voortgang goed te kunnen volgen. De gemeenteraad heeft de aanbevelingen deels (aangepast) overgenomen. We blijven de voortgang kritisch volgen.

Startnotitie visie dienstverlening  
De gemeentelijke dienstverlening aan inwoners en ondernemers kan beter en de gemeente wil daarom een visie ontwikkelen die richting geeft.  Hierin staan uitgangspunten voor de dienstverlening opgenomen. Tim, onze woordvoerder dienstverlening, betoogde dat het belangrijk is dat de basishouding van mensen die werkzaam zijn bij de gemeente moet zijn dat zij inwoners en ondernemers vertrouwen. Daarnaast benadrukte hij dat we het belangrijk vinden dat de gemeente werkt op een manier die inwoners en ondernemers ondersteunt. Ons amendement is aangenomen. 

We steunden ook het amendement van D66 om een doelstelling voor de waardering van inwoners op te nemen in de visie. Het CDA overtuigde de raad dat er een minder uitgebreid traject nodig is voor de participatie van inwoners. De gemeente werkt namelijk met regelmatig herhaald klantenonderzoek hoe de tevredenheid is. Hiermee bespaart de gemeente geld en kan de visie sneller worden afgerond.

Overige onderwerpen

  • Vergaderschema gemeenteraad 2025
  • Opheffen geheimhouding
  • Verlengen subsidiebeleidskader maatschappelijke voorzieningen 2019-2024
  • Zienswijze over de verordening verstrekking leningen voor bussen en stallingen Vervoersautoriteit MRDH
  • Ontwerp-omgevingsplan Tolhek
  • Verwervingsbudget (GEHEIM)

Werkbezoeken

  • Tim ging met de burgemeester op werkbezoek naar Het kraaiennest (Ipse).
  • Mirjam ging naar woongemeenschap Het Carré in Delfgauw, een werkbezoek georganiseerd door de griffie. 
  • Mirjam bezocht de vernieuwde kunstgras en WeTra sportvelden in Pijnacker. 

Onderwerpen oktober

  • Accommodatieplan binnensport 2024
  • 1e herziening huisvestingsverordening Pijnacker-Nootdorp 2023
  • Kaderstellende notitie Omgevingsprogramma ‘Aantrekkelijk economische vestigingsklimaat

Meer weten?
Via https://pijnacker-nootdorp.raadsinformatie.nl kun je de raadsvoorstellen, -besluiten en andere bijbehorende stukken lezen.

Fractievergaderingen
De fractie vergadert iedere maandagavond vanaf 20 uur in het Bestuurscentrum, Emmastraat 165, Pijnacker. Dat doen we soms besloten, soms openbaar. De volgende fractievergadering waarop iedereen welkom is, is op maandag 14 oktober. Het Bestuurscentrum is ’s avonds gesloten voor publiek, maar als je ons belt komen we de deur voor je open doen.

Tim, Dilara, Mirjam, Kavita, Saskia en Jan-Willem

Categories: Fractie

0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *