In deze nieuwsbrief een terugblik op de cyclus september-oktober waar onder andere de kaders voor een aantrekkelijk economisch vestigingsklimaat werden vastgelegd. De komende weken staat de begroting van 2025 op de agenda. We blikken alvast vooruit op het besluit dat genomen gaat worden over asielopvang: het proces tot nu toe, hoe de fractie naar dit voorstel kijkt en het besluitvormingsproces.

Zien we jou op de ALV?
Progressief PN, GroenLinks Pijnacker-Nootdorp en PvdA Pijnacker-Nootdorp houden hun algemene ledenvergaderingen, waarvoor alle leden uiteraard van harte zijn uitgenodigd.

Datum : woensdagavond 6 november
Tijdstip: 19.30 uur ALV van GroenLinks en PvdA en 20:00 uur ALV van Progressief PN
Locatie: Cultura & Zo, Dorpsstraat 7, Nootdorp

Vooruitblik asielopvang en flexwoningen
De gemeente heeft in opdracht van de gemeenteraad onderzoek gedaan naar een geschikte locatie voor de opvang van asielzoekers. Wij staan in beginsel positief tegenover de bedoeling achter de spreidingswet en de keuze voor de locatie tussen de Nootdorpseweg en Rijskade. Ook vinden we het mooi dat met dit plan flexwoningen kunnen worden gebouwd voor de inwoners uit onze gemeente.
Wij zijn tevreden met de manier waarop de gemeente de participatie heeft georganiseerd in een aantal bijeenkomsten voor inwoners. We hebben begrepen dat ook een aantal mensen van onze achterban zich hiervoor hebben opgegeven. Raadsleden en buitenraadsleden zijn welkom als toehoorder bij deze bijeenkomsten. Wat ons betreft moeten de zorgen bij de verdere uitwerking zo veel mogelijk worden weggenomen.

Debat en besluitvorming
De raadsvergaderingen over de Asielopvang en Flexwoningen zijn op donderdag 21 november (beeldvorming), donderdag 28 november (oordeelsvorming) en dinsdag 3 december (besluitvorming). Jan-Willem Maas is onze woordvoerder. Eventuele vragen kunnen jullie stellen via: j.maas@pijnacker-nootdorp.nl

Aantrekkelijk economisch vestigingsklimaat
We spraken in de gemeenteraad over wat we nodig vinden voor een aantrekkelijk economisch vestigingsklimaat. De raad stelt de kaders en het college gaat dan in overleg met belanghebbenden een omgevingsprogramma schrijven. Over het algemeen waren we tevreden over de notitie. Dilara benadrukte wel dat we een sociaal vestigingsklimaat belangrijk vinden. Dat betekent meer nadruk op het vergroten van baankansen van mensen die minder makkelijk een baan vinden. We willen ook niet alleen naar een toename in banen kijken. Het mag ook niet ten koste gaan van het welzijn van mensen en we willen dat de economie bijdraagt aan een inclusieve samenleving. Ons amendement voor baankansen en het amendement van D66 dat wij mede indienden waarin brede welvaart werd meegenomen in de kaders zijn allebei aangenomen). We steunden het amendement van de PvdD om meer nadruk te leggen op de verduurzaming van de verbindingen tussen de kernen.

Begrijpelijke taal
In de notitie stonden voor onze fractie een aantal moeilijk begrijpbare zinnen. Daarom riepen we het college op het omgevingsprogramma over dit onderwerp en alle andere omgevingsprogramma’s in begrijpelijke taal te schrijven. Deze motie werd unaniem aangenomen.

Overige onderwerpen van afgelopen maand

  • Accommodatie binnensport 2024.
  • 1e Herziening huisvestingsverordening Pijnacker-Nootdorp.
  • Stemming motie herinvoeren hondenbelasting (stemmen in juli gestaakt).
  • Halfjaarlijkse financiële voortgangsrapportage projecten 2024.
  • Wensen en bedenkingen deelname stichting Waarborgfonds Veiligheidsregio Haaglanden.
  • Zienswijze wijziging gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Haaglanden.

Werkbezoeken en activiteiten

  • Jan-Willem en Mirjam bezochten de raadsledendag Jeugdhulp Haaglanden.
  • Jan-Willem en Saskia woonden de openingsavond van De Verbeelding bij.
  • Jan-Willem bezocht de open AZC-dag in Lansingerland.
  • Marieke, Saskia, Kavita en Mirjam bezochten de raadsledendag van GroenLinks en PvdA bij de provincie Zuid-Holland.
  • Kavita was bij het sportcafé met als onderwerp inclusie.
  • Jan-Willem en Mirjam waren bij de avond die Humanitas organiseerde over bestaanszekerheid.
  • Kavita en Jan-Willem stonden vroeg op voor het veiligheidsontbijt.
  • Kavita, Tim en Jan-Willem deden mee aan Democracity, het spel voor basisscholen om iets te leren over lokale politiek.
  • Alle fractieleden bezochten een of meer bijeenkomsten over de asielopvang.

Komende periode
Begroting 2025 (24 oktober en 7 november)
Het herfstreces is van maandag 28 oktober t/m vrijdag 1 november.

Meer weten?
Via https://pijnacker-nootdorp.raadsinformatie.nl kun je de raadsvoorstellen, -besluiten en andere bijbehorende stukken lezen.

Fractievergaderingen
De fractie vergadert iedere maandagavond vanaf 20 uur in het Bestuurscentrum, Emmastraat 165, Pijnacker. Dat doen we soms besloten, soms openbaar. De volgende fractievergadering waarop iedereen welkom is, is op maandag 21 oktober. Het Bestuurscentrum is ’s avonds gesloten voor publiek, maar als je ons belt komen we de deur voor je open doen.

Tim, Dilara, Mirjam, Kavita, Saskia en Jan-Willem.


0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *