Asielopvang en flexwoningen
Het gaat ons zeer aan het hart. Met een nipte meerderheid (16-15) stemde de gemeenteraad op 3 december tegen de bouw van een azc in combinatie met 150 flexwoningen aan de Noordweg. Wij vinden dat elke gemeente moet bijdragen aan het tekort aan opvangplekken in Nederland. Nu wij het niet doen, moeten andere gemeenten het oplossen. Ook de deal met de provincie om flexwoningen te bouwen op dezelfde locatie is nu van tafel.
In de raadsvergadering van 27 juni 2023 gaf de gemeenteraad aan verantwoordelijkheid te willen nemen voor het realiseren van duurzame opvang van minstens 150 asielzoekers. De stemverhouding was toen 18 voor en 13 tegen. Het college kreeg kaders mee om een locatie te vinden voor asielopvang in combinatie met flexwoningen. Er lag een mooi uitgewerkt voorstel voor aan de raad dat voldoet aan de kaders die de gemeenteraad had gesteld. Het college heeft ook zorgvuldig gewerkt aan het creëren van draagvlak. We vinden het onbegrijpelijk waarom een deel van de voorstanders in 2023 nu tegen het voorstel heeft besloten. Wij beraden ons hoe en wanneer we dit onderwerp terug op de agenda kunnen krijgen.
Verordening Jeugdhulp 2025
Met de nieuwe verordening jeugdhulp wil de gemeente zuinig met geld omgaan. De kosten moeten omlaag en we willen dat de jeugd en gezinnen die de hulp het meest nodig hebben deze krijgen. Daarom staan er duidelijkere kaders in wanneer iemand jeugdhulp mag en in aanmerking komt voor vervoerskosten naar de jeugdhulpaanbieder. Ook vergoedt het college niet meer de kosten die de jeugdige of ouders hebben gemaakt voorafgaand aan de melding van de hulpvraag bij de gemeente.
De fractie is over het algemeen positief over deze verordening. Jan-Willem benadrukte dat we wel een risico zien dat de ‘eigen kracht’ van ouders overschat kan worden. “Het uitgangspunt ‘goed is goed genoeg’ vraagt om een zorgvuldige uitvoering om overbelasting te voorkomen.” We vinden het belangrijk dat hier in de evaluatie aandacht voor is en ook voor de impact van de bezuinigingen voor de gezinnen.
Ontwerp woonwagen- en standplaatsenbeleid
“De afgelopen 13 jaar is er voor de doelgroep geen enkele woning bij gekomen. En daar zijn we door het College voor de Rechten van de Mens, terecht, voor op de vingers getikt.” zo sprak Tim. Onze fractie is positief over het volgorde systeem waarmee bepaald wordt welke plek mensen krijgen op de wachtlijst.
Het college ziet mogelijkheden om het aantal standplaatsen uit te breiden op de Klapwijkseweg en nieuwe locaties te ontwikkelen met vier of vijf standplaatsen bij Dwarskade en Overgauw. Wij hebben gepleit voor een grotere uitbreiding bij Klapwijk en meer locaties waar standplaatsen ontwikkeld kunnen worden.
Najaarsnota 2024
Op initiatief van het CDA en onze fractie wordt nu al geld beschikbaar gesteld voor onderzoek naar Fietsveiligheid naar scholen en Doorstroming Noordweg. Gebruikelijker is om dit bij de voorjaarsnota te doen. De motivatie hiervoor is dat het college sneller aan de slag kan gaan.
Wij dienden het amendement om dit voor elkaar te krijgen dan ook mede in. Het college wilde afwijken van de gebruikelijke gang van zaken, omdat het geld dat eerder beschikbaar komt wordt gebruikt om twee breed gedragen moties van de raad sneller te kunnen uitvoeren.
Nota Woningvoorraad en Huisvestingsverordening
In de nota woningvoorraad laat de gemeente zien hoe schaarse woningen beschermd worden. In onze gemeente gaat het over sociale huurwoningen, appartementen en koopwoningen tot een bepaalde kostengrens. Het college stelt voor om bij koopwoningen de betaalbaarheidsgrens te hanteren in plaats van de Nationale Hypotheek Garantie. Onze fractie steunt deze en de andere aanbevelingen die in de evaluatie worden gedaan.
De discussie in de gemeenteraad ging vooral over de mogelijkheden voor woningcorporaties om vrienden of familieleden samen in een huis te laten wonen, ook als ze geen duurzaam huishouden vormen (zogenaamde friends-contracten). Het college stelde voor dit met tien sociale huurwoningen uit te proberen. D66 stelde voor dit maximum los te laten. Wij dienden het amendement mee in, maar er was geen meerderheid voor. De 1e herziening nota Woningvoorraad en herziening Huisvestingsverordening Pijnacker-Nootdorp worden nu vrijgegeven voor inspraak.
Vereveningsfonds sociale huurwoningen
Het voorstel ‘vereveningsfonds’ gaat over een financiële bijdrage die ontwikkelaars moeten bijdragen als minder dan 30% sociale huur wordt gerealiseerd in een project van tien of meer woningen. Het geld uit dit fonds wordt dan gebruikt om het tekort aan nieuwe sociale huurwoningen te compenseren bij grotere bouwontwikkelingen. Tim uitte onze zorgen dat er misbruik gemaakt kan worden van zo’n regeling en er onder de streep minder sociale huur wordt bijgebouwd in onze gemeente. Wethouder van Kuppeveld verzekerde ons dat het college daar niet aan meewerkt.
D66 diende een motie in om bij de bouw van 3 of meer huizen een financiële bijdrage te vragen, als 30% sociale huur niet lukt. Progressief diende deze motie mee in. Wat ons betreft is het logisch dat ontwikkelaars die hogere inkomsten hebben op hun project prima financieel kunnen bijdragen. Daarbij maakt het wat ons betreft niet uit of het over 3 of 10 woningen gaat.
Overige onderwerpen
- Definitief besluit op aanvraag omgevingsvergunning wijzigen gebruik schapenschuur
- Belastingverordeningen
Werkbezoeken
- Kavita en Jan-Willem waren bij de uitreiking van de Vrijwilligersprijs
Onderwerpen in januari
- Parkeervisie Pijnacker-Nootdorp
- Verordening uitvoering en handhaving omgevingsrecht
- Buitenplanse omgevingsplanactiviteit-verzoek (BOPA)
- Subsidieregeling isolatie Pijnacker-Nootdorp 2025
- Ambitienotitie Overgauw
- Eerste aanpassing nota waarderen en afschrijven
0 Comments